Francuzi poručuju: Vozi kao žena

GODINAMA je vrijedilo uvriježeno mišljenje da su žene lošiji vozači. Činjenice govore potpuno drukčije.

Toga su svjesni i u Francuskoj gdje je upravo pokrenuta kampanja pod imenom Vozi kao žena. Pokreće ju udruga Victimes & Citoyens, a temeljeći je na podatku kako 84% smrtonosnih nesreća uzrokuju muškarci.

Statistika je nesmiljena. Muškarci također čine nerazmjeran udio teških ozljeda (75%) i incidenata u vožnji u pijanom stanju (93%) među mladim vozačima. Nasuprot tome, žene počine puno manje prekršaja u vožnji i imaju osam puta manju vjerojatnost da će biti uključene u nesreće sa smrtnim ishodom.

Neki će reći kako ove statistike ne upućuju na prave činjenice jer muškarci čine veći udio u populaciji vozača. Međutim, podaci otkrivaju da žene čine 42% vozača u Francuskoj, a starije studije pokazuju da je njihova godišnja kilometraža (11.200 km) prilično blizu kilometraži muškaraca (12.500 km). To sugerira da rodni jaz u sigurnosti na cestama ipak nije posljedica učestalosti vožnje.

Iz udruge stoga poručuju da se ugledamo na vozačice. “Brojke su jasne: da bi preživjeli za volanom, muškarcima je najbolje da se ponašaju isto kao i žene. Tada bi se smanjio broj nesreća, kao i broj žrtava”, stoji u službenom priopćenju. 

Kampanja ima za cilj podići svijest među muškim vozačima kako bi doveli do promjene mentaliteta, a time i ponašanja. A ako se pitate kako to žene voze, najkraći odgovor bi bio oprezno, ljubazno uvažavajući druge sudionike u prometu, uz dozu averzije prema rizičnim manevrima u vožnji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *