Glava u torbi: Motociklom došli na vrh najvišeg aktivnog vulkana

VEĆ JE GODINAMA BMW serije GS jedan od najpopularnijih motocikala u Europi. Njegova kombinacija atraktivnosti, udobnosti te terenskih sposobnosti privlači desetine tisuća motociklista, tako da je premijera nove generacije prije dva i pol mjeseca bila prava senzacija.

Međutim, novitet već obara rekorde. Tako je ekipa BMW-ovih test-vozača, uz par specijaliziranih novinara, odlučila popeti se na vrh najvišeg aktivnog vulkana na svijetu: to je Nevado Ojos del Saladou u Čileu, čiji se vrh nalazi na 6893 metra. Ideja je bila napraviti uspon s potpuno serijskim motociklom, na serijskim gumama, i to u što kraćem mogućem roku.

Vožnja je otpočela oko 3 sata poslijepodne gotovo na razini mora, trajala je 19 sati i 22 minute, a u tom periodu avanturisti su se popeli točno 6006 metara visinske razlike te završili svoj put na visini od 6027 metara. 

Ovaj je pothvat utoliko veći kada se zna koliko su bilo teški ne samo teren nego i uvjeti. Naime, temperatura je bila oko -10°C tijekom dana, a čak -20°C kroz noć, a problem ljudima i strojevima je bio i manjak kisika. Kako bilo, novi je R 1300 GS sve prošao na najbolji mogući način te pokazao svoju sposobnost i na najtežim terenima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *