Izbjegnite kaznu za nepropisni transport božićnog drvca

ŠTO LI JE tipičnije za Božić nego topla dnevna soba ukrašena božićnom jelkom? Malo toga, jer u Hrvatskoj je održavanje božićnih tradicija i običaja dio kulture. Tako će i ove godine više od tri četvrtine Hrvata staviti u svoje domove božićna drvca, a većina njih transportirat će ih do svog doma automobilom. Kolege iz austrijskog automobilskog kluba ÖAMTC napravili su i studiju posvećenu toj temi te zaključili da čak 82% ljudi koristi automobil, za razliku od 12% koji to rade pješice, odnosno tek 2% koji za to koriste javni prijevoz.

Od postotka koji koristi automobil njih čak 10% priznaje kako imaju problema tijekom transporta, odnosno da to i nije tako jednostavan zadatak. Najčešće je problem nesrazmjera u veličini automobila i drvca. Ili je auto premalen, ili drvo preveliko. Sljedeći je problem pravilno učvrstiti drvce, što mnogi rade loše. A stvari tada postaju još gore zato što postoji realna mogućnost da ih zaustavi uniformirana osoba, jer su u prekršaju. Naime, vozači vrlo često smetnu s uma kako je i prijevoz drvca zapravo prijevoz tereta te da ono mora biti pravilno pričvršćeno i u dozvoljenim gabaritima. Ako to nije slučaj, božićne bi praznike nesmotrenom kupcu bora ili jelke mogla pokvariti poprilična kazna. Naime, Zakon o sigurnosti prometa na cestama vrlo precizno regulira i prijevoz tereta na ili u vozilu, a za nepridržavanje predviđene su i kazne.

Primjerice, ako teret premašuje najudaljeniju točku na prednjem kraju vozila za 1 metar, kazna je 60 eura. Ista je kazna predviđena ako teret na krovu bočno prelazi liniju svjetala za više od 20 cm, a istovremeno nije označeno katadiopterima. Stoga, evo par praktičnih savjeta kako sigurno prevesti drvce od prodavača do vlastitog doma.

Na krovu vozila

Kada se prevozi na krovu, drvce treba ostati u mreži i biti pričvršćeno na nosač za prtljagu s vrhom drvca okrenutim unatrag te osigurano pomoću širokih, izdržljivih tekstilnih zateznih traka s metalnim spojnicama sprijeda i straga. Gumeni zatezači nisu prikladni.

Ako teret prelazi duljinu vozila više od jednog metra, to mora biti označeno odgovarajućim znakom. U mraku ili sumraku potrebni su dodatno osvjetljenje i reflektori kako bi se teret dobro vidio. Drvce može premašiti širinu vozila za najviše 20 centimetara sa svake strane, ne uključujući retrovizore.

U kabini vozila

Kada ga transportirate unutar vozila, drvce treba biti čvrsto privezano i, ako je moguće, postavljeno okomito na smjer vožnje. Važno je da vozači i dalje mogu dobro vidjeti – mora biti moguć jasan pogled naprijed i sa strane ili u retrovizoru.

Ako je stražnje staklo prekriveno, barem se mora jasno vidjeti kroz dva bočna ogledala. Ručna kočnica, ručica mjenjača i komande moraju biti slobodni za nesmetano rukovanje. Ako vrata prtljažnika ostanu otvorena tijekom prijevoza, osigurajte da stražnja svjetla i pokazivači ostanu vidljivi i da je registarska pločica čitljiva. U svakom slučaju, vrata prtljažnika trebaju biti zategnuta prema dolje, idealno s tekstilnim zateznim trakama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *