Nissan u pogone u Engleskoj investira 1.4 milijarde eura

DOK NEKI zatvaraju tvornice i smanjuju produkciju električnih automobila, drugi su spremni masovno investirati u nove pogone. Tako je Nissan objavio kako će potrošiti barem 1.4 milijarde eura u tvornicu u Velikoj Britaniji, u kojoj će proizvoditi dva buduća modela.

Međutim, ova vijest ima i jaku političku pozadinu, jer predstavlja veliki poticaj posrnuloj britanskoj automobilskoj industriji te je velika pobjeda britanskog premijera Rishija Sunaka u njegovim očajničkim pokušajima da privuče strane investicije. To je i prva velika investicija u ovom sektoru nakon Brexita.

Grade se tvornice automobila i baterija

Japanci će u tvornicama u Sunderlandu, na sjeveroistoku Engleske, proizvoditi električne verzije svojih poznatih modela Qashqai i Juke, a ukupna bi investicija mogla doseći čak dvije i pol milijarde eura. 

Uz tvornicu automobila, gdje se već sada proizvodi model Leaf, što će se i nastaviti, izgradit će se potpuno nova tvornica koja će proizvoditi baterije, gdje će Nissan raditi u suradnji s kineskom tvrtkom Envision. To je dobra vijest za sedam tisuća radnika u Sunderlandu te više od 30 tisuća ljudi koji su posredno ovisni o ovom pogonu. 

Pogon otvara i indijski Tata Motors

I ovaj je dogovor rezultat pregovora (relativno) novog britanskog premijera Sunaka, nakon što je prije par mjeseci s indijskim Tata Motorsom dogovorio investiciju od 5 milijardi eura u tvornicu baterija, koja će opskrbljivati tvornice Jaguar Land Rovera. Doduše, ono što premijer nije precizirao je koliko će sve to koštati britanske porezne obveznike, jer apsolutno je sigurno kako se ove velike investicije ne bi dogodile bez velikih jamstava Ujedinjenog Kraljevstva da će i oni snositi svoj dio tereta: izgradnjom infrastrukture ili posebnim poreznim olakšicama ili nečim trećim, još nije poznato. 

Zanimljivo, ali ministar Sunak osobno baš i nije apsolutni zagovaratelj električnih vozila te je ovog rujna donio odluku kako se prodaja novih automobila na fosilna goriva odgađa za 2030. godinu.

U međuvremenu Nissan kao na tekućoj vrpci prezentira svoje konceptualne modele budućnosti, gdje su svi na struju. Posebno su zanimljivi Hyper Punk, Juke budućnosti te Hyper Force, koji je vizija budućeg modela Z.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *