Ovo je dokaz: Kinezi već jesu tehnološki lider

ELEKTRIČNA energija čini svijet automobila sve sličnijim svijetu tehnologije. Uzmimo za primjer Nio koji je za predstavljanje svoje nove perjanice na baterije, ET9, organizirao događaj koji je uvelike podsjećao na Appleove prezentacije u vrijeme Steva Jobsa. Na pozornici Olimpijskog stadiona u Xi’anu bio je samo William Li, CEO brenda, koji je predstavio sve tehnologije na kojima se temelji novi električni automobil. Bio je odjeven neformalno, s puloverom i bez kravate, što je još jedan znak promjene vremena u ovom biznisu, ali i novog pristupa javnosti koja je pohrlila na prezentaciju. Bilo je tamo više od deset tisuća entuzijasta koji su htjeli svjedočiti početku nove ere: one od 900 volti.

Napunite u pet minuta bateriju za 255 km vožnje

Nio ET9, zapravo, temelji se na novoj arhitekturi koja nadilazi 800 volti viđenih na nekim serijskim modelima kao što su Audi e-tron GT ili Porsche Taycan, kao i na automobilima velikih marki kao što su sestrinski modeli Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6. Povećanje napona je budućnost: mnogi proizvođači, uključujući Maserati, rade na sustavima od 1.2 kV (1200 volti) iz više razloga: od smanjenja težine do povećanja snage punjenja. U slučaju Nia, platforma doseže 925 volti i može podržati vršno punjenje do 600 kW i 765 A. Prevedeno? Dodanih 255 kilometara dometa u samo pet minuta. Sve to uvijek uz mogućnost korištenja zamjenske baterije za ponovno pokretanje s punim spremnikom za tri minute. Iskorištavanje je to prednosti novih Power Swap Station 4.0 stanica za brzu izmjenu baterija. Marka ima za cilj otvoriti tisuću stanica za zamjenu baterija i 20.000 stanica za punjenje samo u 2024. godini.

Više od 700 KS

Ali vratimo se automobilu koji ima više od 700 konjskih snaga. U svojih 5325 mm dužine, 2016 širine, 1620 visine i 3250 međuosovinskog razmaka, Nio ET9 sadrži tehnologiju 525 patenata i 17 svjetski poznatih tehnologija. Šasiju Skyride, na primjer, koju tvrtka definira kao prvu inteligentnu “by-wire” šasiju na svijetu: ne postoji fizička veza između upravljača i kotača, ali elektronika upravlja dvjema osovinama. Pogon je na sve kotače i uključuje motor s trajnim magnetom od 340 kW (462 KS) straga i indukcijsku jedinicu od 180 kW (245 KS) sprijeda, za ukupnu snagu od 520 kW, odnosno 707 konjskih snaga. Međutim, težina i performanse nisu deklarirane, za razliku od cijene od 800 tisuća juana, što je ekvivalentno 102.300 eura. Automobil se već može unaprijed naručiti u Kini, gdje će isporuke započeti u prvom kvartalu sljedeće godine.

Krenimo u unutrašnjost: putnički prostor ima četiri posebna sjedala, sva električno podesiva, sa stražnjim nagibom do 45 stupnjeva koji integriraju 24 tehnologije koje je patentirao proizvođač. Također, putnicima je na raspolaganju sedam električnih zavjesa i mnoga rješenja za poboljšanje udobnosti i sigurnosti. Osim potpomognute vožnje – koja bi trebala prijeći razinu 2 zahvaljujući novom 32-jezgrenom NX9031 5-nanometarskom procesoru – ova tehnološka platforma nudi rješenja kao što je SkyOS, operativni sustav koji obećava iznimno intuitivno upravljanje različitim funkcijama automobila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *