VIDEO Hyundai predstavio radikalnu novost: Kotač s integriranim lancima za snijeg

IAKO izgleda kao da je stigao iz serijala o James Bondu, ovaj sustav se već pokazao funkcionalnim i ima perspektivu za daljnju komercijalizaciju.

Punim imenom “Shape Memory Alloy Integrated Snow Chain Technology“ je sustav koji načinom rada uvelike podsjeća na onaj za izbacivanje “šiljaka”. Ovdje je ipak princip drugačiji jer su pomični elementi vezani za središnji dio kotača. Pritiskom na tipku ti će elementi “izaći” van između guma i time simulirati lopatice kojima će kotač ostvarivati porivnu silu. 

 

Ova tehnologija daje mogućnost korištenja “guma” za ekstremne uvjete i na običnoj asfaltnoj podlozi. Tijekom vožnje asfaltom čvrsti dijelovi su uvučeni i ne troše se. Time se postiže efekt kao kod lanaca za snijeg, ali uz ogromnu prednost – bez potrebe za montažom i demontažom istih. 

“Ova tehnologija iskorištava sposobnost legure s memorijom oblika da se vrati u svoj izvorni oblik kada se primijeni električna struja. Tijekom normalne vožnje, legura se nalazi unutar kotača komprimirana u obliku slova ‘L’ i ne dolazi u dodir s površinom ceste. Kada vozač aktivira funkciju, primjenjuje se električna struja, uzrokujući da se legura s memorijom oblika vrati na svoj izvorni profil; materijal oblikuje oblik slova ‘J’, gurajući modul iz gume u kontakt s površinom, poboljšavajući prianjanje, stabilnost i sigurnost na snježnim cestama“, poručuju iz Hyundaija. 

Tehnologija je patentirana i u Južnoj Koreji i u SAD-u. Hyundai Motor i Kia planiraju razmotriti masovnu proizvodnju guma nakon daljnjeg tehnološkog razvoja, testova izdržljivosti i performansi te pregleda aktivnih propisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *