VIDEO Porsche slavi ono što električni automobili nikada neće imati

ELEKTRIČNI automobili visokih performansi imaju zaista mnogo toga: snagu, startnost, međuubrzanja, vrhunske vozne osobine… Međutim, nikada neće imati jedno: zvuk. A on je toliko važan u sportskom automobilu. Svjesni su toga i u Porscheu, pa su zato objavili video u kojem se slave upravo zvuk i čisti užitak vožnje otvorenom cestom.

Taj se užitak proteže dalje od modela 911 GT3, koji je glavna zvijezda ovog videa. To vrijedi za svaki 911 (i 718 GT4 RS, za koji je Porsche napravio sličan video), od osnovne Carrere do najnovijeg 911 S/T. Potonji je opremljen 4.0-litrenim bokser motorom i šest-stupanjskim ručnim mjenjačem s kraćim omjerima nego kod GT3 RS.

Budući da ručni mjenjač nije opcija za RS, ovo ostaje najbolji način za upravljanje s 518 čistokrvnih konja. Ili, drugim riječima, Porsche GT3 trenutačno je vjerojatno najbolji sportski automobil koji možete kupiti. 

Naslov videa je također na mjestu. Porsche ga je nazvao Vožnja kao nijedna druga i savršeno pokazuje što ljubitelji električnih vozila ne razumiju o ICE automobilima. Da, Model S Plaid ili Cybertruck Cyberbeast bi lako mogli pobijediti GT3 na ravnoj cesti, ali ovaj video ne biste mogli ponoviti ni s jednim od tih automobila.

Zvukovi motora sa šest cilindara, koji se odbijaju od drveća i tunela kad vozač pritisne papučicu gasa, rezoniraju s ICE publikom na gotovo duhovnoj razini. I, što se posebno mora napomenuti, nije ekološki neprihvatljivo jer automobil će koristiti sintetičko gorivo.

Znamo da Porsche itekako puno ulaže u taj projekt. Samo je ove godine prijavio nekoliko patenata vezanih za sintetička goriva, a svi su namijenjeni održavanju na životu motora s unutarnjim izgaranjem. Bravo za Porsche!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *