VIDEO Tesla, pomakni se: Pogledajte kako Xiaomijev auto vozi i parkira bez vozača

POJAM autonomnog upravljanja najčešće vežemo uz Teslu i njegov sustav koji se već godinama ugrađuje u njegove automobile.

Još donedavno Elon Musk se smijao na pojam kineskih automobila, a sad je pitanje dana kad će BYD preteći Teslu kao najveći proizvođač električnih automobila na svijetu. Slično se događa i kad je autonomno upravljanje u pitanju, i to ne kod vodećih kineskih proizvođača, već kod Xiaomija, trećeg najvećeg proizvođača mobilnih telefona u svijetu. 

Tri godine su prošle otkako je Xiaomi najavio ulazak u svijet električnih automobila, a vjeruje se kako će u narednih 15 do 20 godina biti jedan od pet najvećih proizvođača u svijetu. Stigao je SU7 koji nudi brojne napredne sustave, a sada je i promotivni video otkrio jedan zanimljiv detalj. 

Video prikazuje Xiaomi SU7 koji se približava višekatnoj javnoj garaži. Vozač staje na rampi, aktivira sustav autonomnog upravljanja i izlazi iz vozila. Automobil nastavlja samostalno, a u jednom trenutku nalijeće na Audi A7. Izbjegava udarac, sklanja se i potom nastavlja do slobodnog parkirnog mjesta i parkira vožnjom unazad. 

Video ne otkriva radi li se o specijalno opremljenoj garaži koja je prilagođena za primjenu ovakvih sustava ili se radi o tome da je ovaj primjerak dobio obogaćeni softver s kompletnom mapom garaže. Ako je pak cijeli manevar odrađen bez posebnih priprema na vozilu, onda se sasvim sigurno radi o jednoj od najimpresivnijih demonstracija ovakvih sustava. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *