Volkswagen potvrdio: Nove baterije zadržavaju 95% kapaciteta i nakon 500.000 km

VOLKSWAGEN je nedavno testirao napredne baterije tvrtke QuantumScape, a rezultati su iznad očekivanja.

Tvrtka QuantumScape već dulje radi na razvoju čvrstih baterija, odnosno baterija s čvrstim elektrolitom, za koje su interes iskazali brojni proizvođači, među kojima je i Volkswagen. Prema najnovijim rezultatima testova, baterije su pokazale da gotovo uopće ne stare, odnosno da s vremenom ne gube kapacitet. 

Nema opasnosti od požara

Nakon više od 1000 ciklusa pražnjenja i punjenja ćelije su zadržale više od 95% inicijalnog kapaciteta. Prevedeno, to je ekvivalent eksploatacije električnog vozila na više od 300.000 milja ili gotovo 483.000 km. Dodatni plusevi su anuliranje mogućnosti požara i mogućnost daljnjeg pada cijena. 

Podsjetimo, cilj kompanije je bio postići 80-postotni kapacitet nakon 800 ciklusa. Ovi testovi na prototipu, koji strukturom ćelije ne odudara od serijske izvedbe QSE-5, pokazuju da su mogući kudikamo bolji rezultati. 

Rezultati su pristigli nakon višemjesečnih testiranja u Volkswagenovim PowerCo laboratorijima u Salzgitteru, o čemu izvještava i sam Volkswagen. Tako naglašava da bi ovakva tehnologija u automobilu dosega oko 600 km osigurala da tijekom životnog vijeka prijeđe bez problema i do pola milijuna kilometara. 

Čvrste ćelije imaju potencijal

QuantumScape ne skriva oduševljenje ovako dobrim rezultatima. Izvršni direktor tvrtke PowerCo Frank Blome rekao je: “Ovo su vrlo ohrabrujući rezultati koji impresivno podupiru potencijal čvrstih ćelija. Rezultat ovog razvoja mogla bi biti baterijska ćelija koja omogućuje velike dosege, može se jako brzo puniti i praktički ne stari.”

Volkswagen i QS partneri su od 2012. godine, a plan je da se prvi proizvodi komercijaliziraju već 2025. godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *