Volkswagen potvrdio: Nove baterije zadržavaju 95% kapaciteta i nakon 500.000 km

VOLKSWAGEN je nedavno testirao napredne baterije tvrtke QuantumScape, a rezultati su iznad očekivanja.

Tvrtka QuantumScape već dulje vrijeme radi na razvoju čvrstih baterija, odnosno baterija s čvrstim elektrolitom, a za koje su interes iskazali brojni proizvođači među kojima je i Volkswagen. Prema najnovijim rezultatima testova baterije su pokazale da gotovo uopće ne stare, odnosno da s vremenom ne gube kapacitet. 

Nakon više od 1000 ciklusa pražnjenja i punjenja ćelije su zadržale više od 95% inicijalnog kapaciteta. Prevedeno, to je ekvivalent eksploatacije električnog vozila na više od 300.000 milja ili gotovo 483.000 km. Dodatni plus su anuliranje mogućnosti požara, te mogućnost daljnjeg pada cijena. 

Podsjetimo, cilj kompanije je bio postići 80-postotni kapacitet nakon 800 ciklusa. Ovi testovi na prototipu koji strukturom ćelije ne odudara od serijske izvedbe QSE-5 pokazuju da su mogući kudikamo bolji rezultati. 

Rezultati su pristigli nakon višemjesečnih testiranja u Volkswagenovim PowerCo laboratorijima u Salzgitteru o čemu izvještava i sam Volkswagen. Tako naglašavaju da bi ovakva tehnologija u automobilu dosega oko 600 km osigurala da tijekom životnog vijeka prijeđe bez problem ai do pola milijuna kilometara. 

QuantumScape ne skriva oduševljenje ovako dobrim rezultatima. Izvršni direktor tvrtke PowerCo Frank Blome rekao je: “Ovo su vrlo ohrabrujući rezultati koji impresivno podupiru potencijal čvrstih ćelija. Rezultat ovog razvoja mogla bi biti baterijska ćelija koja omogućuje velike dosege, može se jako brzo puniti i praktički ne stari.”

Volkswagen i QS su partneri od 2012. godine, a plan je da se prvi proizvodi komercijaliziraju već 2025. godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *