Vrućine su opasne i za vaš auto. Ovo je 5 važnih savjeta, u nečemu mnogi griješe

ZA VELIKIH se vrućina automobil izlaže povećanom opterećenju. Posebice su ugroženi motor, gume, kočnice i karoserija. Stoga se tijekom ljeta znatno povećavaju opasnosti nastanka oštećenja.

Visoke temperature smanjuju otpornost materijala i povećavaju rizike velikih oštećenja automobila. Zbog toga je nužno da je motor potpuno ispravan i čist. Ispravan motor pravodobno otvara termostat i uključuje ventilator, a čist motor bolje otpušta toplinu prema okolini te se bolje hladi, piše Autoportal.hr.

1. Provjerite tekućine, ali i akumulator

Jasno, treba biti dobro opskrbljen ‘tekućinama koje život znače, prvenstveno motornim uljem i rashladnom tekućinom. Više motornog ulja bolje se hladi te je preporučljivo da ulje bude blizu maksimuma (na kontrolnoj šipki). Rashladna tekućina treba biti u kompenzacijskoj posudi na sredini.

Mnogi zaboravljaju da i akumulator traži njegu, bez obzira na to što održavanje nije potrebno (“maintenance free”). Zbog toga je u servisu prije odlaska na put preporučljivo provjeriti akumulator.

2. Tlak u gumama i greška koju mnogi rade

Mnogi griješe pa ljeti smanjuju tlak u gumama. No tada se guma više uvija i brže zagrijava. Dakle ljeti također koristite ispravan tlak u gumama. Budući da na put u pravilu idete s punim opterećenjem, gume napušite na tlak za puno opterećenje.

Iako su moderne gume oplemenjene UV-stabilizatorima, odnosno zaštićene su od ultraljubičastog zračenja, velike vrućine pogoduju oštećenjima.

Pažljivo pregledajte površinu gume, posebice mekane bokove. Pregledajte i unutrašnje strane. Ako primijetite pukotine ili veće oštećenje na gumi, izmijenite je. Kako bi se nakon ljetnog “sunčanja” vratila izgubljena elastičnost gume, preporučljivo ih je namazati specijalnim zaštitnim sredstvom.

3. Napunite tank, ali do prvog klika

Mnogi iz neznanja zaziru od punjenja goriva do vrha, jer misle da povećavaju rizik eksplozije spremnika, iako stvarnog rizika nema. No teoretski, poluprazan ili prazan spremnik opasniji je od punog. Naime automobilsko se gorivo s povišenjem temperature širi neznatno, ali zato intenzivno isparava.

Zbog toga je važna ispravnost oduška za gorivo. Dakle, pri svakom punjenju punite gorivo do vrha, ali samo dok se pištolj za punjenje prvi put sam isključi. Tako se smanjuje učestalost odlaska na benzinske crpke, čime se štedi vrijeme (a i gorivo) te se smanjuju gužve na crpkama.

4. Ispravnost klime

Ispravnost klimatizacijskog uređaja bitno utječe na učinkovitost hlađenja i ugodan boravak u kabini. Tada će se trošiti manje goriva jer motor pokreće kompresor, koji komprimira plinoviti rashladni medij. Manje potrošenog goriva znači i manje zagrijavanje motora i manje mehaničkog i toplinskog opterećenja.

Učinkovitost klima-uređaja povećat će izmijenjen filter peludi te očišćen isparivač i kondenzator. Važno je da podesite najviše 6°C nižu temperaturu unutrašnjosti, jer ćete time smanjiti potrošnju goriva i opterećenje motora, a i sačuvati zdravlje.

5. Turbopunjač

Turbopunjač je sklop turbine i punjača (puhala ili kompresora). Turbina se pokreće strujanjem ispušnih plinova, a nalazi se na istoj osovini kao i punjač te služi za njegov pogon. Zagrijani ispušni plinovi zagrijavaju turbinu i više od 850°C, a kod benzinskog motora i iznad 950°C. S povećanjem vanjske temperature povećava se i zagrijavanje turbopunjača, posebice kod motora koji su pojačani “chip-tuningom”, piše Autoportal. 

Zbog toga je važno koristiti potpuno sintetično ulje, koje je otpornije na visoke temperature, a nakon velikog opterećenja motor se ne smije naglo gasiti. Tada trenutačno prestaje cirkulacija ulja, koje hladi turbopunjač i ono može karbonizirati. Toplinski šok može uništiti brtvila i iskriviti vratilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *