Kineska baterija se za 15 minuta napuni za vožnju od Zagreba do Splita

BREND električnih vozila Zeekr kineskog proizvođača Geely predstavio je litij-željezo-fosfatne baterije (LFP) koje podupiru brzo punjenje, tvrdeći da se za 15 minuta napune za vožnju do 500 kilometara.

U tvornici baterija u vlasništvu Zeekrove matične grupe Geely Holding u provinciji Zhejiang, kompanija je u četvrtak priopćila da će njihova limuzina 007 biti prvi model koji će biti opremljen baterijama koje u 15 minuta mogu napuniti dovoljno za vožnju do 500 kilometara, uz električni sustav od 800 volti napona.

Zeekr je koristio nikal-mangan-kobalt (NMC) baterije najvećeg svjetskog proizvođača baterija, kineskog CATL-a, za napajanje svojih modela crossover 001 i višenamjenskih vozila 009.

CATL je također lansirao baterije za brzo punjenje kojima će se koristiti kompanija Li Auto u prvom čisto električnom višenamjenskom modelu automobila MEGA, omogućujući mu domet vožnje od 500 km, uz vrijeme punjenja od samo 12 minuta.

​Zeekrov kineski konkurent Nio, koji također razvija vlastite tehnologije baterija, planira izdvojiti svoje poslovanje za proizvodnju baterija kako bi smanjio troškove, objavio je Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *