Mercedes ima tirkizna svjetla? To znači da nema vozača

VRIJEME je za novu boju svjetala.

Nakon crvenih, narančastih, zelenih i plavih svjetala koje smo mogli vidjeti na automobilima red je došao na još jednu nijansu.

Bit će to tirkizna boja, a tom nijansom svijetlit će dnevna svjetla na Mercedesovim automobilima koji imaju uključen sustav autonomnog upravljanja. Zeleno znači kreni, žuta i narančasta pozivaju na oprez, a crvena i plava stani ili makni se što prije. Sada nakon nekoliko desetljeća dolazi i tirkizna boja s jasnom porukom: ovim automobilom ne upravlja vozač.

Boja svjetla je registrirana u Nevadi i Kaliforniji, a Mercedes ju koristi za razinu 3 autonomne vožnje, odnosno za sustav Drive Pilot. U Mercedesu ukazuju kako do sada nije bilo standardizirano signaliziranje autonomno upravljanih vozila, što dopušta regulatorima da izaberu svjetla koja će označavati posebno ovlaštena vozila. 

U svakom slučaju upotreba ovakvih svjetlosnih signala trebala bi prevenirati moguće incidente u kojima bi neki sudionik u prometu ili policija mogli vidjeti S klasu s vozačem koji ne drži ruke na volanu. 

Tirkizna boja je izabrana jer je jako uočljiva, a do sada nije korištena ni povezana s nekom drugom ulogom u prometu. Podsjetimo, crvena, zelena i plava su već rezervirane, pa je izbor tirkizne logičan odabir. 

Kako god, aktivacijom Drive Pilota sustav će aktivirati tirkizna svjetla sprijeda i straga, te u retrovizorima. Trenutno se smije koristiti samo na autocestama u Kaliforniji i Nevadi, i to samo kroz dvije godine. Koristit će se na EQS i S klasi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *